Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή μέχρι και για 2 μήνες ενώ χωρίς νερό μόλις για μερικές ημέρες.

Το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας αποτελείται μεταξύ 55 και 78 τοις εκατό νερό (κατά βάρος).

Για παράδειγμα, οι μύες σας είναι περίπου 75% νερό, τα οστά σας είναι περίπου 22% νερό, το αίμα σας είναι περίπου 83% νερό, και το μυαλό σας είναι από περίπου 85% νερό. Επαρκής και τακτική κατανάλωση καθαρού νερού έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ως πρόσθετο συν, δεν έχει θερμίδες, λίπος, υδατάνθρακες ή ζάχαρη.

Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού που καταναλώνετε καθημερινά παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συστήνει, ότι οι γυναίκες πρέπει να πίνουν περίπου 1,6 λίτρα υγρών και οι άνδρες πρέπει να πίνουν περίπου 2,0 λίτρα υγρών την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου οκτώ ποτήρια 200ml για κάθε μια γυναίκα, και 10 ποτήρια 200ml για κάθε έναν άνδρα.

Ωστόσο, παρόλο που η οδηγίες λένε ότι θα πρέπει όλοι να πίνουμε οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα, η ποσότητα του νερού που απαιτείται από το σώμα τείνει να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, ανάλογα με το βάρος, τον τρόπο ζωής, τον τόπο διαμονής, το είδος της εργασίας και το πόσο δραστήριοι είστε, πχ αν γυμνάζεστε πολύ σε μια ζεστή μέρα, θα χρειαστείτε να πίνετε περισσότερο νερό, και φυσικά δεν πρέπει να πίνετε νερό μόνον όταν διψάτε, διότι τότε είστε ήδη αφυδατωμένοι.

Παρόλο ότι κάθε σύστημα και σχεδόν κάθε κύτταρο του οργανισμού μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά, οι άνθρωποι σήμερα έχουν σταματήσει να πίνουν αρκετό νερό και αυτό διότι το νερό του δικτύου είναι επιβαρυμένο με χλώριο, άλατα, χώμα, ενδεχομένως να περιέχει βακτήρια, μικροοργανισμούς , νιτρικά, βαρέα μέταλλα και πολλούς άλλους ρύπους με αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που προσδοκούν.

Το νερό θα πρέπει να είναι άγευστο, άοσμο, να είναι ελαφρύ και ευχάριστο στη πόση, με μία γενικότερη αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας.

Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να πίνουμε νερό κακής ποιότητας διότι όταν το νερό περιέχει ξένα στοιχεία οι λειτουργίες στο σώμα μας και τα όργανα που τις επιτελούν επιβαρύνονται σταδιακά, αθροιστικά όπου οι επιπτώσεις εμφανίζονται μετά από χρόνια και συνδέονται με διάφορες επικίνδυνες ασθένειες.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ = ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ